Een van de dingen die we tegenwoordig altijd horen, is hoe de bouw verandert. Bedrijven die deze nieuwe wereld omarmen, zullen hun bedrijf klaarstomen voor succes tot ver in de toekomst. Degenen die dat niet doen, zullen waarschijnlijk moeite hebben om bij te blijven. Snelle technologische vooruitgang drijft voornamelijk de transformatie van de bouw aan, en een van de grote buzzwords die de technologische revolutie heeft voortgebracht, is ongetwijfeld ‘blockchain’. Je kent deze term misschien al doordat je hebt geïnvesteerd in de BTC koers, maar blockchains kunnen ook in de bouw gebruikt worden. Dat kan op de volgende manieren! 

BIM

Je hebt vast al verschillende BIM-technologieën (Building Information Modeling) op je projectsites gehoord en implementeert deze al, maar wanneer BIM en blockchain worden gecombineerd, kan het een gevaarlijk effectieve combinatie worden. In combinatie kunnen BIM en blockchain werken om de effectiviteit van slimme contracten aanzienlijk te verbeteren. In BIM kan het model zelf bijvoorbeeld worden gebruikt als onderdeel van het contract tussen de bij de opdracht betrokken partijen. Daarom zouden alle partijen eraan werken om de daadwerkelijke fysieke constructie van het project af te stemmen op het BIM-model in het contract. Elke afwijking van het model kan leiden tot bijvoorbeeld herwerk of wijzigingsopdrachten.

Toeleveringsketenbeheer

Als je toeleveringsketen niet synchroon loopt, gaat je project eronder lijden. Er is waarschijnlijk een hele reeks vertragingen, die zullen leiden tot productiviteitsdalingen, kostenoverschrijdingen en een ongelukkige eigenaar. Hoe speelt blockchain precies een rol bij supply chain management? Op dezelfde manier kan het worden geïntegreerd in veel van de andere bovengenoemde aspecten van de bouw. Blockchain kan met name helpen bij het traceren van fysieke items van oorsprong tot eindbestemming. Het kan de transparantie helpen verbeteren, waardoor alle partijen op één lijn kunnen blijven en mogelijke valkuilen en vergissingen kunnen worden vermeden. 

Slimme contracten

Slimme contracten worden grotendeels geprezen als de toekomst van de bouwsector. Volgens de Universiteit van West-Engeland staan ​​geautomatiseerde contracten op het punt om hun stempel op de branche te drukken, waardoor er minder tussenpersonen nodig zijn en die tijd en geld kunnen besparen. Blockchain is een manier waarop deze contracten kunnen worden bijgewerkt en transacties kunnen worden vastgelegd. Het zou waarschijnlijk de oprichting inhouden van een soort gecentraliseerd volgsysteem, waar de betrokken partijen de regels, voorschriften, straffen, enz. definiëren rond het project waaraan ze samenwerken. Het systeem zou dan werken om deze regels en voorschriften automatisch af te dwingen naarmate het project vordert. 

Betalingen

Het blockchain-concept is gebouwd rond monetaire uitwisseling, zij het dat het om bitcoin en/of crypto koersen gaat. Dit betekent dat blockchain kan worden gebruikt om de betalingsverwerking te stroomlijnen. Tijdige betalingen krijgen aan alle belanghebbenden van een project is voor veel bedrijven vaak een grote uitdaging. Als je niet op tijd betaalt, kan dit leiden tot conflicten, en als er een geschil ontstaat, bestaat de kans dat een project daardoor mislukt. Dus hoe kan blockchain het betalingsproces verbeteren? Eenvoudig: Door de veiligheid te vergroten en traceerbare informatie te creëren.