Veel mensen associëren airco’s voornamelijk met verkoeling tijdens warme zomerdagen. Maar wist je dat moderne airco’s ook uitstekend kunnen verwarmen? Dankzij warmtepomptechnologie zijn airconditioners in staat om je huis warm te houden, zelfs tijdens koude wintermaanden. Wij leggen uit hoe dit werkt, vergelijken we split- en monoblocksystemen, en bespreken of een airco als hoofdverwarming geschikt is.

Hoe werkt verwarmen met een airco?

Airco’s die zijn uitgerust met warmtepomptechnologie kunnen zowel koelen als verwarmen. Wanneer een airco verwarmt, onttrekt het systeem warmte uit de buitenlucht, zelfs bij lage temperaturen, en brengt deze warmte naar binnen. Dit proces werkt omgekeerd aan het koelen: in plaats van warme lucht van binnen naar buiten te verplaatsen, wordt er warme lucht van buiten naar binnen gehaald. Dit maakt de airco een efficiënte en milieuvriendelijke manier om je woning te verwarmen.

Split airco’s vs. monoblock airco’s

Split airco’s

Een (multi) split airco bestaat uit een binnen- en een buitenunit. De buitenunit onttrekt warmte aan de buitenlucht en transporteert deze naar de binnenunit, die de warmte vervolgens in de ruimte verspreidt. Deze systemen zijn over het algemeen efficiënter en stiller omdat de luidruchtige onderdelen zich buiten bevinden. Split airco’s zijn ideaal voor grotere ruimtes en kunnen meerdere kamers verwarmen via verschillende binnenunits.

Monoblock airco’s

Een monoblock airco heeft geen buitenunit, waardoor de installatie eenvoudiger en goedkoper is. Alle componenten zijn geïntegreerd in één unit die binnen wordt geplaatst. Hoewel monoblock airco’s minder efficiënt zijn dan split-systemen en meer geluid kunnen produceren, zijn ze een goede keuze voor kleinere ruimtes of voor situaties waarin de installatie van een buitenunit niet mogelijk is.

Is een airco geschikt als hoofdverwarming?

Of een airco als hoofdverwarming kan dienen, hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte en isolatie van je woning. In goed geïsoleerde woningen kan een airco effectief en kostenefficiënt als hoofdverwarming fungeren, vooral in milde klimaten. Bij extreem koude buitentemperaturen kan het echter nodig zijn om aanvullende verwarming te gebruiken, omdat het rendement van de airco dan kan afnemen.

Kosten en duurzaamheid

Verwarmen met een airco kan op de lange termijn financieel voordelig zijn, vooral als je kiest voor een energiezuinig model. Hoewel de aanschaf- en installatiekosten van een split airco hoger zijn dan die van een monoblock, kan je op termijn besparen door de hogere efficiëntie. Bovendien dragen airco’s bij aan een lagere CO2-uitstoot, wat goed is voor het milieu. Het is belangrijk om te overwegen welke optie het beste past bij jouw situatie en energieverbruik.

Airco’s zijn veelzijdige apparaten die je niet alleen koel houden in de zomer, maar ook warm in de winter. Door de keuze tussen split- en monoblocksystemen kun je een oplossing vinden die past bij jouw specifieke behoeften en woning.