Gebouwen moeten tegenwoordig aan nogal wat eisen voldoen. Niet alleen als het gaat om onder meer brandveiligheid, maar ook op het gebied van energiezuinigheid. Bouwprofessionals, van architect tot aan installateurs, dienen tijdens hun werk met steeds meer regelgeving en eisen rekening te houden. Denk bijvoorbeeld aan het behalen van bepaalde uitkomsten van BENG-indicatoren om een bepaald energielabel te realiseren. Hieronder lees je meer over de invloed van zonwering op BENG en TOjuli.
Nieuwe maatstaven energieverbruik gebouwen
Per 1 juli 2021 is de eerdere EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt) vervangen door de nieuwe BENG (Bijna Energie Neutrale Gebouwen). Enerzijds betreft het een aanscherping van eerdere eisen. Daarnaast is er ook een aanvullende eis bijgekomen.
Er zijn drie BENG-indicatoren. De eerste draait om de maximale energiebehoefte in kWh per vierkante meter gebruiksoppervlak per jaar. BENG 2 is de indicator voor het jaarlijks benodigde primair fossiel energiegebruik voor de gebouwgebonden functies verwarming, koeling, warmtapwater en hulpenergie. BENG 3 geeft het procentuele aandeel energie uit hernieuwbare bronnen weer. Vanaf 2021 geldt ook TOjuli als aanvullende eis voor woningen. Deze beschrijft het risico op temperatuuroverschrijding van een comfortabel wooncomfort in juli.
Ramen in gebouwen: voor- en nadelen
Ramen zijn zowel in woningen als utiliteitsgebouwen zoals kantoren onmisbaar voor daglichttoetreding. Maar ze hebben een nadelig effect op het energieverbruik in een gebouw. In de winter kan er sprake zijn van veel warmteverlies via ramen. In de zomer kan er juist veel warmte binnenkomen, dat kan leiden tot oververhitting. Zeker omdat gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn en daardoor meer warmte opslaan.
Ben je als bouwprofessional betrokken bij nieuw- of verbouw en verantwoordelijk voor onder meer de BENG-berekeningen? Laat je dan door de ervaren en deskundige experts van PZN meer vertellen over de invloed van zonwering op BENG en TOjuli. Zonwering beperkt namelijk de energievraag, doordat minder invallend zonlicht minder warmte betekent binnen. Hierbij kijkt men vooral naar de reductiefactor Fc, die bepaald wordt door het type zonwering en de kleur ervan. Hoe lager de Fc-waarde, hoe groter de invloed op de eerste BENG-indicator is.
Minder verwarming / en of koeling nodig
Zonwering zorgt ervoor dat gebouwen in de zomer minder gekoeld hoeven te worden. En maakt de kans op temperatuuroverschrijding kleiner. Screens en knikarmschermen komen daarom vooral van pas in de zomer. Rolluiken daarentegen bieden ook in de winter als extra isolatielaag bij ramen. Een gebouw hoeft hierdoor in de winter ook minder te verwarmen. Zeker rolluiken die aangedreven zijn door geïntegreerd zonnepanelen dragen extra bij aan de energieprestatie-eisen van de BENG.
Kortom: zonwering is van grote invloed op het terugdringen van de CO-uitstoot van gebouwen, en daarmee steeds vaker onmisbaar voor het behalen van bepaalde BENG-eisen.