Als je een eigen huis bezit, komen daar allerlei klussen bij kijken die onderdeel uitmaken van het onderhoud van de woning. Daar worden de meeste mensen niet erg gelukkig van, maar als je ze niet uitvoert, gaat dit ten koste van de staat van je huis. En een huis in slechte staat wordt gevaarlijk en ongezond in te wonen, maar is ook moeilijker te verkopen. Een van de taken die een keer in de zoveel tijd moet uitvoeren, is het reinigen van de gevel van je woning. Wat moet je weten als je daaraan gaat beginnen?

Wees voorzichtig met je methode

Aanslag op de gevel is vaak taaie kost. Het gaat er niet gemakkelijk vanaf, en dus ben je geneigd met zwaar materiaal aan de slag te gaan. Maar het is heel belangrijk om voorzichtig te zijn met je methode. De kans is immers aanwezig dat je anders schade veroorzaakt. Een hogedrukspuit is handig en verwijdert aangekoekt vuil snel, maar het kan ook voegen en verf beschadigen. Agressieve schoonmaakmiddelen kun de waterbestendige coating van je gevel aantasten, evenals de planten die in de buurt staan. Als je delicate oppervlakken hebt, is het zaak om die voorzichtig behandelen. Je kunt immers beter vuil dan schade aan je gevel hebben.

Gebruik de juiste techniek

Onderaan is je gevel het makkelijkst te reinigen, waardoor daar de quick wins zitten. Dat betekent echter niet dat je daar dan ook maar moet beginnen. Het is juist zaak om van onder naar boven te werken. Zo voorkomen je strepen die het eindresultaat eigenlijk verpesten. Spoel de gevel van boven naar onder om alle resten weg te spoelen en doe dit grondig, zodat je ook alle reinigingsmiddelen van de gevel verwijdert voordat ze intrekken en voor schade zorgen.

Het kan ook met een softwash methode

Het is altijd behelpen als je zelf zo’n grote taak als het reinigen van je gevel aangaat. Je wilt er liever snel mee klaar zijn, en zo loop je het risico om niet zachtzinnig genoeg met je woning om te gaan. Dit terwijl je ook voor een softwash kun gaan als je kiest voor professionele gevelreiniging. Dat is een veilige maar wel effectieve methode voor het reinigen van gevels waarmee schade voorkomen wordt, terwijl je wel profiteert van een brandschoon resultaat. Maar daar moet je dan wel het geld voor over hebben.

Regelmatig onderhoud voorkomt problemen

Dit soort grote klussen zijn niemand z’n hobby. Maar ze moeten wel gebeuren. Je kunt het uitstellen tot echt moet, maar dan heb je er altijd een zware klus aan. Het is verstandiger om regelmatige reinigingsbeurten te plannen, bijvoorbeeld jaarlijks. Zo voorkom je de ophoping van vuil. Niet alleen maak je het werk daarmee minder zwaar voor jezelf, ook blijft je woning er daardoor beter uitzien. Voer naast regelmatige reinigingsbeurten ook regelmatig visuele inspecties uit om eventuele problemen met je gevel vroegtijdig te detecteren en aan te pakken.

Zie je het niet zo zitten om zelf met je gevel aan de slag te gaan? Je bent vast niet de enige die er zo naar kijkt. Maar laat het dan desalniettemin niet versloffen en maak gebruik van de diensten van professionele gevelreinigers. Natuurlijk kost dat geld, maar voor het onderhoud van je woning is het altijd verstandig om geld apart te houden. Je weet immers toch dat het eraan zit te komen, dus dan kun je er beter ook maar geld voor beschikbaar hebben. Een voordeel van meer kwijt zijn aan professionele hulp: je weet zeker dat het goed gebeurt en zij zijn verantwoordelijk voor eventuele schade die ze tijdens de werkzaamheden veroorzaken. Dat geeft ook weer rust!