Heb jij een prachtige overkapping, dan wil je natuurlijk wel dat deze er niet alleen mooi uitziet, maar ook lang meegaat. Vooral met de steeds betere zomers in ons land, zien we dat mensen steeds meer waarde hechten aan hun tuin. De overkapping is namelijk een verlengstuk van onze woonkamer en daarom ook een belangrijk onderdeel in het geheel. Hoewel de meeste overkappingen de eerste paar jaren weinig tot geen onderhoud nodig hebben, komt er toch een moment dat er een keer wat moet gebeuren. Denk hierbij aan een nieuw likje verf of een reparatie hier en daar. Omdat we ons ook goed kunnen voorstellen dat je misschien geen idee hebt waar je moet beginnen, hebben wij een aantal tips voor je.

Schoonmaken

Het onderhouden van je overkapping begint natuurlijk met het regelmatig schoonmaken. Verwijder regelmatig bladeren, takken en ander vuil van het dak en de goot. Zorg er ook voor dat je het hout van de overkapping zelf regelmatig schoonmaakt. Dit kun je vrij gemakkelijk doen met een borstel en het liefst lauw water. Borstelen mag best stevig, aangezien er ook vuil in de houtnerven kan gaan zitten. Het liefst doe je dit zonder schoonmaakmiddel, maar mocht het toch nodig zijn, gebruik dan het liefst milieuvriendelijke producten en absoluut geen chemicaliën. Dit is niet alleen slecht voor het milieu, maar kan ook het hout beschadigen.

Bescherming

Hout is een natuurlijk product. We hoeven je dan dus ook niet uit te leggen dat zowel vocht als de UV straling van de zon, het hout kunnen beschadigen. Het is daarom van belang dat je het hout goed beschermt. Doe je dit niet, dan kan het gaan rotten, verkleuren of zelfs kromtrekken. Om dit te voorkomen, is het belangrijk het hout te behandelen met een beits zoals sigma s2u allure gloss. Dit heeft als voordeel dat het waterafstotend is en je hout dus veel langer mooi blijft. Belangrijk is wel dat je goed kijkt of de beits die je gebruikt, ook geschikt is voor het type hout waarvan je overkapping is gemaakt. Zo heeft vurenhout een andere beits nodig dan bijvoorbeeld douglashout.

Controleer alles regelmatig

We hebben het niet altijd direct door, maar wanneer er maar een kleine beschadiging is en je bent hier niet op tijd bij, dan kan dit op lange termijn steeds groter worden. Logisch, want op deze plek is het hout namelijk niet meer beschermd. Zo kan het zelfs zijn dat er houtrot optreedt aan de binnenkant van het hout, waarbij je het zelf helemaal niet door hebt. Daarom is het belangrijk om bijvoorbeeld iedere twee weken even een rondje langs je overkapping te lopen en alles te controleren. Dit lijkt veel werk, maar is vaak niet veel langer dan een minuut of 10.

Voorkomen is beter dan genezen

Naast goed onderhoud zijn er ook een hoop dingen die je preventief kunt doen om te voorkomen dat de boel verkleurt of beschadigt. Zorg bijvoorbeeld voor goede ventilatie. Helemaal als het heeft geregend is het belangrijk dat het hout goed kan drogen.