Is jouw huis toe aan nieuw schakelmateriaal, maar vraag je je af hoe je het juiste schakelmateriaal kiest? Een complete set schakelmateriaal bestaat uit een basiselement, bedieningselement of centraalplaat en een afdekraam. Wat belangrijk is om van tevoren over na te denken is welke functie het schakelmatriaal moet hebben, dus heb je bijvoorbeeld een standaard schakelaar nodig, een dimmer of een stopcontact met extra usb poort voor het opladen van apparatuur met usb aansluiting? En welk design past het best in je interieur? Er is veel keuze, maar we helpen je graag op weg met deze blog, zodat jij straks precies weet hoe je het juiste schakelmateriaal kiest.

Functionaliteit als uitgangspunt

De functionaliteit is belangrijkste eerste stap bij het kiezen van het juiste schakelmateriaal. Voor welke ruimtes in je huis heb je schakelmateriaal nodig? Welke functies heeft het schakelmateriaal per ruimte nodig?

Denk na over welk type schakelaar je nodig hebt.

Type schakelaar: Heb je bijvoorbeeld een enkele of een serieschakelaar nodig? Het verschil ertussen heeft er mee te maken of je een enkele lichtbron wil bedienen, of meerdere lichtbronnen vanaf een punt.

Dimmers: Wil je de helderheid van je verlichting kunnen aanpassen? Kies dan voor een dimmer. Dit is niet alleen energiezuiniger, maar daarmee kan je ook de sfeer bepalen.

Stopcontacten: Hierbij is het belangrijk om te letten op het aantal, want te weinig stopcontacten is erg vervelend. Daarnaast is er ook nog de keuze in met of zonder usb poort. In een ruimte waar je bijvoorbeeld ook werkt kan het handig zijn om een stopcontact met usb poort te hebben.

Slimme schakelaars: dit type schakelaars kan je op afstand bedienen bijvoorbeeld via een app op je smartphone. Dit biedt extra gemak en controle, vooral als je weg bent van huis.

Creëer je eigen stijl met design en kleur

Er is ontzettend veel keuze in de designs van schakelmateriaal. Dit is per merk verschillend. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor strakke lijnen, maar ook voor wat rondere lijnen. Smaak is heel persoonlijk en om hierin de juiste keuze te maken raden we je aan om je goed te oriënteren op het juiste schakelmateriaal, bijvoorbeeld op Voordeel Elektra.nl. Waar we trouwens ook altijd klaar staan om je te helpen en te voorzien van deskundig advies.

Even belangrijk bij het kiezen van het juiste schakelmateriaal is misschien wel de kleur. Er is tegenwoordig erg veel mogelijk qua kleur. Onze ervaring is wel, dat toch wel de klassieke witte kleur, maar ook matzwart en antraciet de meest verkochte kleuren zijn van dit moment. Maar zoals ook bij het design, is de kleur erg persoonlijk dus ga hierin vooral af op wat goed past bij jou en je interieur.

Schakelmateriaal en de afwerking

De afwerking van je schakelmateriaal kan een groot verschil maken. Glanzende of matte afwerkingen kunnen de uitstraling van een ruimte beïnvloeden.

Veiligheid en kwaliteit

Tip! Investeer in schakelmateriaal van hoge kwaliteit, aangezien dit direct invloed heeft op de veiligheid van je elektrische installatie. Het juiste schakelmateriaal komt toch wel van de gerenommeerde merken en zorg ervoor dat ze voldoen aan de geldende veiligheidsnormen.

Conclusie

Het kiezen van het juiste schakelmateriaal is een belangrijke beslissing die de functionaliteit en de uitstraling van je huis beïnvloeden. Door te letten op zowel functionaliteit, design, kleur en afwerking, en door te kiezen voor veilige en kwalitatief hoogwaardige producten, kun je ervoor zorgen dat je elektrische installatie betrouwbaar en stijlvol is. Met deze tips in gedachten, ben je goed voorbereid om het juiste schakelmateriaal te kiezen voor een veilige, functionele en aantrekkelijke elektrische installatie die goed past bij jou en je interieur.