Staat er een verbouwing op de planning? Dan kan dat misschien wel wat stress opleveren. Je komt namelijk in de rommel te zitten, en een verbouwing moet precies goed verlopen zoals jij je in het hoofd had voorgesteld. Een gestructureerde verbouwing is daarom erg belangrijk. Welke zaken mag je onder andere niet over het hoofd zien? We zetten het hieronder voor je op een rij.

1. Vergunningen aanvragen

Ga je een flinke verbouwing doen? Dan kan het zijn dat je hiervoor een vergunning moet aanvragen bij de gemeente. Zo kun je bijvoorbeeld een vergunning aanvragen als je de ruimte in het huis wil vergroten, het huis aan de buitenkant wil veranderen of de indeling van het huis wil veranderen. Het zijn maar een aantal voorbeelden, maar het is wel belangrijk om dit te checken bij de gemeente. Het kan ook per gemeente verschillen voor welke verbouwingen je wel of geen vergunning moet aanvragen. Zorg daarom dat je dit ruim op tijd voor de verbouwing controleert, zodat dit punt jouw planning niet in de soep kan laten lopen.

2. De buren inlichten

Een verbouwing gaat gegarandeerd gepaard met veel lawaai. Denk maar aan het slopen, boren en timmeren tijdens het klussen. Het is daarom geen overbodige luxe om jouw buren hierover in te lichten. Zo kunnen zij zich hier ook op voorbereiden. Als er bijvoorbeeld al in de vroege ochtend lawaai wordt gemaakt zonder dat zij hiervan af wisten, is dat geen pretje voor hen, maar ook niet voor jullie.

3. Een planning maken

Zoals net al werd benoemd, moet een planning gestructureerd verlopen. Het kan zijn dat je ook een aantal vakmensen moet inschakelen die jou kunnen helpen tijdens de verbouwing. Denk maar aan een stukadoor die het werk geklaard moet hebben voordat de nieuwe keuken geplaatst kan worden. Het is daarom belangrijk om deze vakmensen op tijd in te schakelen, maar ook dat er genoeg tijd tussen zit voor de andere klussen.

Zo moet het stukwerk natuurlijk drogen en moet je het wellicht nog voorstrijken en verven, voordat de keuken geplaatst kan worden. En naast dit soort klussen heb je bij een grote verbouwing natuurlijk ook te maken met nog véél meer taken die afgerond moeten worden voordat een andere expert kan beginnen met zijn of haar werkzaamheden. Zorg er daarom voor dat je goed in beeld hebt welke vakmensen bij jou over de vloer komen en zorg er ook voor dat je de planning met hen doorneemt. De planning moet natuurlijk wel haalbaar zijn voor iedereen en jullie moeten elkaar niet in de weg lopen.

4. Materialen aanschaffen

Ga je zelf het een en ander verbouwen aan jouw woning? Dan moet je natuurlijk ook de nodige materialen in huis halen. Zonder materialen kun je bovendien niet beginnen met klussen. Zo kan het zijn dat je houten latjes, schroeven, spijkers en gipsplaten nodig zult hebben voor jouw verbouwing. En wat dacht je van gereedschap? Heb je al het gereedschap al aangeschaft, of ben je van plan om dit te gaan huren? Ook bij dit punt is het weer slim om een lijstje te maken met spullen die je nodig zult hebben.

5. Denk aan de vaste lasten

Een verbouwing gaat ook gepaard met een aantal praktische zaken. Heb je een nieuwe woning gekocht en ga je hier verbouwen? Dan is het ook belangrijk om te denken aan de praktische zaken. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van een energiecontract: je moet tijdens de verbouwing natuurlijk wel gebruik kunnen maken van stroom. Een vast energiecontract afsluiten kan daarom een goede tip zijn. Moet je sneller dan gedacht een energiecontract hebben? Dan kun je ook denken aan een spoedaanvraag energie. In dat geval wordt jouw aanvraag binnen no time behandeld en kun je sneller dan gewoonlijk een energiecontract afsluiten.

Naast het aanvragen van een energiecontract, kan het ook slim zijn om je alvast te verdiepen in een internet- en tv-abonnement. Zorg er ook voor dat je de nodige verzekeringen afsluit voordat je gaat verbouwen.