Een lijnlaser is een elektronisch apparaat dat je onder andere kunt gebruiken bij het betegelen van muren, het installeren van balken en het ophangen van planken en andere decoratieve of praktische voorwerpen. Het geeft je de mogelijkheid om klussen heel precies uit te voeren. In dit blog zetten we de verschillende lijnlasers voor je op een rijtje, zodat je straks de juiste soort kunt aanschaffen.

De perfecte rechte lijn

Wil je een lijnlaser kopen? Dan is het eerst een uitdaging om de goede soort te kiezen. Lasers kunnen gebruikt worden voor verschillende soorten klussen. Ze hebben allemaal hetzelfde doel: het projecteren van een rechte lijn door middel van een laser, zodat klusjes op de millimeter nauwkeurig kunnen worden uitgevoerd.

Het verschil tussen de verschillende soorten lasers zit hem in de laserlijn. Deze kan op verschillende manieren weerkaatst worden. De ene laser kan één horizontale lijn produceren, terwijl de andere laser in staat is om zowel een horizontale als verticale lijn te produceren. Ook de kleur van de laser is een belangrijk onderdeel voor het perfect uitvoeren van je klus. Je hebt de keuze tussen groen en rood, waarbij groen beter zichtbaar is op grote afstanden van tussen de 20 en 35 meter.

Klassieke (kruis)lijnlaser

De klassieke lijnlaser wordt ook wel de kruislijnlaser genoemd, omdat deze laser minimaal twee lijnen bevat. Je hebt de keuze uit 2-lijns, 3-lijns, 5-lijns en multilijns. De laserlijnen kunnen naar voren, naar achteren, horizontaal en verticaal geprojecteerd worden. Het kruis is altijd volledig waterpas en staat haaks op elkaar.

Lasers met meerdere lijnen zijn geschikt voor het uitvoeren van grotere klussen en dienen als een soort waterpas. Het gereedschap is een fijn hulpmiddel voor de handige doe-het-zelver. Het is mogelijk om er stopcontacten mee aan te leggen, fotolijstjes mee op te hangen of het schilderen van een gedeelte van de muur. Ook is het een handig hulpmiddel voor het leggen van vloeren, plaatsen van systeemwanden of het uitvoeren van constructiewerk.

Puntlaser

Een puntlaser is een wat eenvoudiger model laser, doordat de laser punten projecteert om te kijken of iets waterpas is. Het maakt het mogelijk om kleine klusjes binnenshuis nauwkeurig uit te voeren. Zo kun je met de puntlaser een rechte lijn van beneden naar boven trekken of rechte hoeken maken vanuit één punt. Ook kun je een exact middelpunt meten met een puntlaser. Dit is bijvoorbeeld handig voor het ophangen van een lamp. De laserstralen zijn altijd waterpas en zullen meestal uit zichzelf nivelleren. 

360-graden laser

Wil je een laser die een 360 lijn kan produceren? Dan is een 360-graden laser de meest geschikte optie. Er wordt één lijn geproduceerd die niet doorbroken wordt. Dit type laser is geschikt voor meerdere toepassingen, zoals het verhogen of verlagen van het plafond of de vloer.

Thuis en professioneel gebruik

Je kunt de lasers niet alleen opsplitsen in soorten, maar ook in doelgroepen: lasers voor thuisgebruik en lasers voor professioneel gebruik.

Laser voor thuisgebruik

De basis lijnlaser voor thuisgebruik is geschikt voor klusjes binnenshuis. De lasers zijn nauwkeurig in het meten, goed betaalbaar en vrij compact. Hierdoor zijn ze makkelijk mee te nemen of uit te lenen. De lijnlasers zijn eenvoudig te bedienen, wat ze uitermate geschikt maakt voor thuisgebruik. Wanneer je het apparaat aanzet, staat de laser waterpas. Hierdoor weet je zeker dat je een rechte lijn hebt. De laser is te gebruiken tot afstanden van maximaal 30 meter.

Professionele laser

Als je grote werkzaamheden moet uitvoeren, is een professionele lijnlaser wellicht geschikter dan een laser voor thuisgebruik. De laser is niet alleen te gebruiken voor klusjes binnenshuis, maar ook voor timmerwerk, montagewerk, tegels zetten en nog veel meer. Het verschil zit hem vaak in de laser. De professionele lijnlaser bevat een groene straal, die beter zichtbaar is op een lange afstand dan de rode laser. De bediening is zeer eenvoudig en de modellen zijn vaak wat forser van formaat.

Weet jij welke lijnlaser je gaat kopen?

Als je eenmaal voor ogen hebt welke type lijnlasers er zijn, is de aanschaf de volgende stap. Neem in je keuze mee hoe vaak je de lijnlaser gaat gebruiken en welke werkzaamheden je er allemaal mee wilt verrichten. Zo weet je zeker dat je de lijnlaser vaak gaat gebruiken.