Werk je in de bouwsector, dan heb je tijdens je werkzaamheden voortdurend te maken met tijdsdruk en veranderende omstandigheden. Veiligheid op de bouwplaats is daarom van het allergrootste belang. Iedere dag weer. Je wilt veilig naar je werk maar ook weer veilig thuiskomen! Het is belangrijk dat je veiligheidsregels en procedures op de bouwplaats goed kent. Maar hoe kom je aan die kennis? Die krijg je door het volgen van een VCA cursus en het doorlopen van het bijbehorende examen. Slaag je voor dat examen, dan krijg je je VCA certificaat. Zo’n certificaat wordt steeds vaker verplicht gesteld door bedrijven in de bouwsector.

Wat is VCA?

Allereerst wat is VCA? De afkorting VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu (VGM) Checklist Aannemers. VCA is gericht op het verbeteren van veiligheid, gezondheid en milieubewustzijn op de werkplek. Je hebt certificeringen voor werknemers en leidinggevenden, maar ook voor bedrijven. Heb je het VCA certificaat behaald, dan toon je aan dat je de juiste kennis en vaardigheden hebt om veiligheidsrisico’s te herkennen en te beheersen.

VCA Basis: certificaat voor uitvoerend medewerkers

Het VCA Basis certificaat is bedoeld voor uitvoerend medewerkers die tijdens hun werk te maken hebben met diverse veiligheidsrisico’s op de bouwplaats zoals valgevaar, gevaarlijke stoffen en vallende voorwerpen. Met het VCA Basis certificaat toon je aan dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu op de werkplek.

VCA VOL: certificaat voor leidinggevenden

Het VCA VOL certificaat is gericht op leidinggevenden en zzp’ers. VOL staat voor Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden. Dit certificaat gaat naast de veiligheidsaspecten uit VCA Basis dieper in op met name managementvaardigheden en besluitvorming ten aanzien van veilig en gezond werken. Zo vergroot je niet alleen je eigen veiligheid maar ook die van de werknemers aan wie je leiding geeft.

Waar kan ik snel en eenvoudig mijn VCA cursus en/of examen inplannen?

Om een VCA Basis – of VCA VOL certificaat te halen volg je een VCA Basis cursus of VCA VOL cursus. Deze cursussen, met of zonder examen, plan je eenvoudig en snel in via VGMbox. De VCA Cursus met startgarantie van VGMbox biedt je de zekerheid dat de cursus en/of het examen doorgaat.

Niet alleen biedt VGMbox een startgarantie, maar met meer dan 100 locaties is er altijd wel een cursus- of examenlocatie bij jou in de buurt. Met behulp van de overzichtelijke VCA kalender zie je in één oogopslag waar en wanneer je je VCA cursus en examen kunt volgen. Kies daarna zelf je locatie, datum en gewenste tijd.

Last minute!

Help, ik moet eind deze week mijn VCA certificaat hebben anders kan ik niet aan de slag bij mijn nieuwe opdrachtgever.  Heb je een drukke werkweek en zie je geen kans om tijd vrij te maken?

Geen probleem! Bij VGMbox kun je een VCA-cursus en/of examen inplannen om snel je certificaat te behalen. Je hebt de keuze om de cursus online of klassikaal met examen te volgen of alleen een examen te doen.

  • Online met examen: dit biedt jou de flexibiliteit om te leren waar en wanneer het jou uitkomt. Je kunt na betaling direct aan de slag! Je kunt de lesstof volgen in je eigen tempo en volgens jouw schema, zonder dat je gebonden bent aan vaste lesuren of locaties. Heb je de online cursus doorlopen, dan neem je deel aan het officiële VCA examen. Dat is mogelijk op meer dan 100 locaties in heel Nederland.
  • Klassikaal met examen: via de klassikale cursus combineer je de cursus en het examen op dezelfde dag. Je kunt dan ook je VCA Basis of VCA VOL diploma in één dag halen! Let op! Kies je voor VCA VOL dan dien je vooraf wel een online voorbereidingsmodule te doorlopen.
  • Alleen examen: ook dit is mogelijk. Via de VCA kalender plan je eenvoudig jouw examen in op de plaats, datum en tijd van jouw voorkeur. 

Met een VCA cursus via VGMbox heb je altijd een startgarantie.  Jij bepaalt waar en wanneer je de VCA cursus en/of examen volgt.  Maak vandaag nog je keuze.