Ondernemen betekent investeren. En dus is geld broodnodig. Niet geheel onlogisch kloppen ondernemers regelmatig bij hun bank aan, om zo het benodigde budget te vergaren. Dit kan je perfect doen bij jouw vertrouwde bankier, maar dat is daarom nog niet meteen de beste garantie op een voordelige lening. Daarom deze 4 besparingstips voor zij die een zakelijke lening willen afsluiten.
Leen niet meer dan slechts het noodzakelijke
Uiteraard leen je niet te weinig, maar te veel lenen is ook geen goed idee. Een lening moet je nu eenmaal terugbetalen en dat met een fikse rente erbovenop. Zorg er dan ook voor dat je exact weet hoeveel je moet lenen. Maak dus de benodigde berekening en houd rekening met bijkomende kosten. Denk bij de aankoop van een tweedehandse zakelijke autobijvoorbeeld aan de kosten voor de aankoopkeuring en eventuele transportkosten. Houd anderzijds ook rekening met eventuele gelden die zich momenteel in de onderneming bevinden en dus kunnen worden vrijgemaakt.
Durf te vergelijken
Je hoeft heus niet trouw te blijven aan jouw huidige bankier. Indien jullie evenveel voor elkaar betekenen, zal hij immers wel water bij de wijn doen. Klop daarom aan bij verschillende kredietverstrekkers en vergelijk de rentetarieven. Houd echter ook rekening met verborgen voorwaarden. Sommige zullen bijvoorbeeld een goedkoop zakelijk krediet aanbieden indien je meteen ook een en ander bij hen laat verzekeren. Dan moet je uiteraard het totale prijskaartje grondig bestuderen. Anderzijds kan het soms wel interessant zijn om volledig met de nieuwe bankier in zee te gaan indien je over de volledige lijn kan besparen. Vraag daarom ook even of het al dan niet interessant is om meteen ook een andere lening af te sluiten. Maar hap vooral nog niet meteen toe: je hebt immers nog afspraken bij andere kredietverstrekkers…
Onderhandel met de bankier
Banken hebben altijd ruimte om te onderhandelen. Hoe groot die ruimte is, is echter niet duidelijk. Het is dan ook afhankelijk van een aantal factoren. Jouw relatie met de bank, jouw kredietwaardigheid, de waarborgen die je kan verstrekken: stuk voor stuk spelen ze een belangrijke rol. Vraag daarom na wat de invloed zou zijn van eventuele extra waarborgen die je kan verstrekken. Maak vervolgens de afweging of deze voor jou al dan niet interessant zijn.
Maar durf ook de voorstellen van andere banken naar het gesprek mee te nemen. De concurrentiekracht kan immers ook wonderen verrichten.
Spit de voorwaarden grondig uit
Soms lijkt een deal de voordeligste keuze, maar zal na grondiger onderzoek toch blijken dat dit niet zo is. Wanneer het gaat over krediet voor ondernemers nemen kredietverstrekkers bijvoorbeeld vaak boeteclausules op. Indien de zaken uiteindelijk beter lopen dan verwacht kan je niet zomaar vervroegd aflossen, tenzij je natuurlijk de boete wilt betalen. Soms is het dan ook fijner om iets meer rente te betalen maar wel de mogelijkheid te hebben om vervroegd het krediet af te lossen. Durf dat tijdens het gesprek dan ook aan te geven. Wellicht wil de bank echt wel de boeteclausule schrappen. Door ook de kleine lettertjes grondig door te nemen en daarover te handelen, kan je eveneens besparen. Neem dat maar van ons aan.