Bij zorginstellingen is de veiligheid voor de patiënten, medewerkers en bezoekers van het grootste belang. Gevaren zijn er volop, van de kans op bacteriële infecties tot valpartijen. Bij renovatie van vastgoed in de zorgsector hebben deze zaken veelal extra aandacht, omdat de normen met betrekking tot veiligheid in de loop der tijd behoorlijk zijn verscherpt. Veel locaties voldoen niet meer volledig aan de eisen en dus moeten vaak extra maatregelen worden genomen.
Uitglijders voorkomen
Looppaden, houten vlonders en bruggetjes zie je vaak terug in tuinen rond zorgcomplexen. Een fraai aangelegde tuin met een mooie vijver en diverse borders kan een lust voor het oog zijn, maar houten wandelpaden hebben de neiging om bij nat weer glad te worden. Het is dan van groot belang om uitglijders te voorkomen en de gebruikers van deze wandelpaden te beschermen tegen vervelende blessures. Er zijn diverse vormen van antislip voor buiten verkrijgbaar die zeer efficiënt werken. Ook goed te gebruiken op traptreden, voor extra veiligheid naast het gebruik van een goede leuning.
Geen vuiltje aan de muur
Op plekken waar veel mensen komen, kunnen wanden snel vervuild raken. Op de eerste plaats door zogenoemd spatvuil, maar ook doordat mensen de wanden vaak met hun handen aanraken. Om te voorkomen dat massa’s bacteriën zich op de wanden gaan nestelen, met een grote kans op infecties, is het zaak om voldoende bescherming aan te brengen. Deze bescherming voor je muur bestaat uit grote wandplaten die eenvoudig te reinigen en in sommige gevallen bacteriëndodend zijn. Op die manier is er dus letterlijk geen vuiltje meer aan de muur!
Goede verlichting in en rond het pand
Goed zich is van vitaal belang voor het creëren van een veilige situatie. Maar al te vaak is het in verouderde gebouwen slecht gesteld met bijvoorbeeld de verlichting in trappenhuizen en gangen. De stelregel is dat overal waar mensen komen, voldoende licht moet zijn. Dit geldt uiteraard ook voor de openbare ruimte rond zo’n gebouw. Een goed lichtplan kan veel gevaarlijke situaties voorkomen.
Brandveiligheid waarborgen
Voor de brandveiligheid van gebouwen bestaan strenge regels. Hierop wordt ook goed gecontroleerd, waardoor dit over het algemeen allemaal goed geregeld is. Er moeten voldoende rookmelders en sprinklersystemen geplaatst zijn en ook moeten overal in het gebouw duidelijke ontruimingsplannen te vinden zijn. Vluchtroutes dienen bovendien te allen tijde vrij te blijven van obstakels die de weg versperren.